Om Hällevik Tradjazzfestival

En gång per sommar förvandlas det pittoreska fiskeläget Hällevik på Listerlandet i Blekinge till en kokande kittel av glad jazzmusik och glada människor. Hällevik Tradjazzfestival har utvecklats till en återkommande folkfest som för många har blivit en lika självklar tradition som midsommar.

Festivalen drivs av föreningen Jazz i Hällevik som arrangerade den för allra första gången 2004. Sedan dess har den vuxit, utvecklats och tvingats pausa under två pandemiår. Varje år kommer uppemot 10 000 människor hit för att njuta av musiken och må allmänt bra. 15–20 band spelar på flera olika scener, alla placerade på bekvämt gångavstånd från varandra.  Hällevik Tradjazzfestival har den fantastiska fördelen att musiker från hela Europa står i kö för att få komma hit och spela. Det gör att vi hela tiden kan flytta gränserna för urvalet och våga testa nya konstellationer och uttrycksformer. Under de senaste åren har vi satsat på att engagera väldigt många unga musiker och vi jobbar konsekvent för att försöka andelen kvinnliga musiker.

Tack vare festivalens stora tillgänglighet har denna utvecklats till att bli en av de viktigaste introduktionerna av jazzmusik för många människor. Här är det lätt att inte bara njuta av sköna toner, den fantastiska miljön och goda stämningen skapar en oslagbar inramning. Därför är det inte konstigt att publik söker sig hit från hela Europa.

Om Hällevik

I västra Blekinge, längst ut på Listerlandet, längst in i viken under Stibyberget ligger detta vårt kära, gamla fiskeläge med anor tillbaka till 1400-talet. Hällevik är ett pittoreskt samhälle med till stor del gammal bebyggelse och en stor skyddande hamn som är fantastisk att besöka för sjöfarare. Hällevik ligger i Sölvesborgs kommun, vilken är en tillväxtkommun med inriktning på bl.a turism. Vår samarbete är väldigt gott!

Listerlandet sticker ut mitt i Hanöbukten och i denna del av Blekinge finns ingen skyddande skärgård. Rakt söderut 45 distansminuter eller drygt 8 landmil finner vi den härliga danska ön Bornholm och just runt hörnet i sydostlig riktning från byn kan vi angöra Hanö bara ett stenkast från land. Flera naturreservat ligger tätt inpå samhället.

Vi befinner oss i Sveriges trädgård och inte minst i denna del finns en fantastiskt natur med strandängar, bokskogar, bergsknallar med vid utsikt och sandstränderna mitt i allt detta. De härliga baden har blivit mål för badgäster som flitigt började besöka Hällevik i början av förra seklet.

Som sommarparadis finns naturligtvis fiskrökerierna och krogarna att fröjdas på: Hanöhus är ett anrikt nöjespalats ända nere vid vattenbrynet, Hälleviks Havsbad, ett sagolikt 20-talshotell med den klassiska punschverandan, Dagmars hamnkrog mitt i hamnmiljön osv. Sveriges kanske vackrast belägna campingplats ligger i utkanten av byn nära till strövområden och stränder och självklart kan man ta en simtur i det tempererade badet med 50-meters bassäng!

Hällevikslägret som startades redan 1928 är en av Sveriges genuinaste idrottsrörelser som varje år bevistas av hundratals barn som lever lägerliv i de vackra, kulturskyddade barackerna. Strax intill ligger Strandvallen som är hemmaplan för Mjällby AIF som i över 30 år satt Blekinge på elitfotbollskartan.

Hällevik lever även vintertid och har ca 900 personer fast boende. Här finns skolan, biblioteket, gymnastiksalen, affären och allt annat som gör ett samhälle drägligt även när landskapet är ödsligt.

Välkommen i sommar!!